Bij het baden zelf gebeuren meer dan een derde van de ’badkamerongevallen’, op het toilet vinden bijna 15 procent van de ongelukken plaats. 

Dat blijkt uit een Amerikaanse studie door de Centers for Disease Control and Prevention. Hoe ouder de bewoners, hoe vaker ze in de badkamer bij een ongeval betrokken raken. Bij de mensen boven 85 jaar gebeuren meer dan de helft van de badkamerongevallen op het toilet. Glijpartijen in de douche of in het bad komen vaker voor in de leeftijdgroep van de 15- tot 24-jarigen.

Flauw vallen is vaak de oorzak en flauw vallen komt vaker voor bij de 15- tot 24-jarigen. Alcoholconsumptie kan hiervoor de verklaring zijn, maar daarover leverde het onderzoek geen concrete aanwijzingen.

Een vrouwenkwestie

Ongevallen in de badkamer zijn vooral een vrouwenzaak, het aantal slachtoffers is er 72 procent hoger dan bij de mannen. Vrouwen lopen bij valpartijen over het algemeen een hoger risico op verwondingen. Maar dit grote verschil tussen mannen en vrouwen kan volgens de onderzoekers ook te wijten zijn aan verschillen in activiteiten - poetsen bijvoorbeeld - of aan de grotere bereidheid van vrouwen om hulp en behandeling te zoeken voor hun verwondingen.

Uit het bad of de douche stappen is vier keer zo gevaarlijk als erin stappen. Wie valt, kwetst vooral het hoofd (31 procent van de verwondingen). "Handvaten in toiletten zouden een grote hulp zijn voor oudere mensen, maar iedereen zou gediend zijn met handvaten op de plaats waar je in en uit het bad of de douche stapt", aldus een van de onderzoekers.

bron: www.vandaag.be

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.